Nopea, edullinen ja asiantunteva palvelu!
VALIKKO

Liesituulettimen valinta

Mikä liesituuletin sopii keittiöösi?

Liesituulettimen valinta voi parhaimmillaan kruunata keittiösi tyylin. Pahimmassa tapauksessa vääränmallinen liesituuletin voi aiheuttaa jopa kosteusvaurioita. Liesituulettimen valinta on tärkeimpiä osia keittiöremonttia. Tässä tekstissä löydät tietoa liesituulettimien mielenkiintoisesta maailmasta.

Luettuasi tämän sivun, tiedät kuinka valitset sopivan liesituulettimen keittiöösi!

Mukana myös linkkejä tuoteryhmiin vallintaasi helpottamaan. Asiakaspalvelumme auttaa mielellään kaikissa kysymyksissä!


1. Tekniset ominaisuudet

Onko asunnossa huippuimuri?

Jos katolla on huippuimuri tai rakennuksessa kanavapuhallin, tarvitaan liesikupu ilman omaa moottoria. Liesikuvussa on tällöin valot, rasvasuodatus sekä huippuimurin tehonsäätö/ohjaus.

TUTUSTU JA TILAA LIESIKUPU HUIPPUIMURILLE

Huippuimurin merkki ja malli tai sähkötiedot on hyvä selvittää ennen liesikuvun tilaamista. 

Tiedot löytyvät helposti kiipeämällä katolle – huippuimurissa on yleensä tyyppikilpi, jonka kuvan voi vaikkapa lähettää meille, niin tarkistamme yhteensopivuuden toivotun liesikuvun kanssa.

Hoidetaanko koko asunnon poistoilmanvaihto huippuimurin avulla ja järjestelmää säädetään liesikuvusta

Usein huippuimuri imee keittiön lisäksi esim. kylpyhuone- ja wc-tiloista. Tällöin liesikuvussa pitää olla huippuimurin tehonsäädön lisäksi säätöventtiili, jonka avulla tehostetaan tarvittaessa kosteiden tilojen ilmanvaihtoa sekä tasapainoitetaan asunnon ilmanvaihtoa eri huonetiloista.

TILAA TÄSTÄ LIESIKUPU SÄÄTÖVENTTIILILLÄ

Tärkeää!

Huippuimurille tarkoitetun liesikuvun imuteho riippuu katolla olevan huippuimurin tehosta sekä poistoputken halkaisijasta ja pituudesta. 


Liesituuletin omalla moottorilla

Omalla moottorilla varustettu liesituuletin voidaan kytkeä hormiin (kohdepoisto) tai asentaa huoneilmaan palauttavaksi varustamalla liesituuletin aktiivihiilisuodattimella. Liesituuletinta ei voi yhdistää huippuimuriin.

TUTUSTU VALIKOIMAAN JA TILAA LIESIKUPU OMALLA MOOTTORILLA

Liesituuletin hormiin asennettuna- Huomaa tämä!

Imutehoon vaikuttaa sekä moottorin teho että  poistoputken halkaisija, ja myös mutkien lukumäärä. Mitä suurempi putki, lyhyempi matka ja vähemmän mutkia, sitä nopeammin ja helpommin ilma mahtuu hormissa kulkemaan. Halkaisijaltaan pieni (100mm) putki aiheuttaa vastapainetta ja heikentää näin imutehoa.

Liesituuletin ilman poistoputkea

Jos liesituuletin asennetaan huoneilmaan palauttavaksi, tarvitaan aktiivihiilisuodatin. 

Suodattimen vaihtoväli riippuu käyttömääristä, mutta yleissääntönä voidaan sanoa, että 120 käyttötunnin välein olisi hyvä vaihtaa uusi suodatin. Mikäli liesituuletinta käytetään päivittäin tunnin verran, hiilisuodatin tulisi siis vaihtaa kolme kertaa vuodessa. Asennettaessa liesituuletin ilman poistoputkea on hyvä varmistua siitä, ettei ilmanvaihtojärjestelmään aiheudu ongelmia esimerkiksi poistetun keskitetyn huippuimuriohjauksen myötä. Onkin siis tärkeää valita liesituuletin huippuimurilla ensisijaisesti vain kohteisiin, joissa muu ilmanvaihto on hoidettu esimerkiksi koneellisesti ja ohjattu muualta kuin liesituulettimesta.

Huom!

Kerrostaloissa tms. keskusilmanvaihdolla varustetuissa huoneistoissa liesikuvun yhdistäminen ilmanvaihtoventtiiliin on kielletty!


Kerrostalo- ja rivitalomallit

Kerrostalossa tai rivitalossa (asunto-osakeyhtiöt) kannattaa ohjeet kysyä isännöitsijältä tai taloyhtiön edustajalta. Osakeyhtiöissä liesituulettimet ja -kuvut kuuluvat osaksi asunnon ilmanvaihtoa ja kuuluvat taloyhtiön hallintaan. Ilmanvaihtojärjestelmiä ei tule tällöin vaihtaa tai muuttaa ilman taloyhtiön hyväksyntää. Voi olla, että taloyhtiö on määrittänyt soveltuvat liesituulettimet ja -kuvut kohteeseen. Rivitalomalleja löytyy laajasti myös Vallox liesituulettimista


2. Liesituulettimen sijoittaminen

Seinälle asennettava liesikupu

Liesikupu kiinnitetään seinälle. Hormin suojaputki suojaa poistoputkea. Jos liesikupu/tuuletin palauttaa huoneilmaan, ei poistoputken suojusta ole kaikissa malleissa mukana tai sitä ei tarvitse käyttää.

Seinäkiinnitteisen liesituulettimen valinnassa huomioitava:


Kaapiston alle sijoitettava/integroitava liesituuletin

Tässä ryhmässä on  kokonaan kaapin alle integroitavia, ulosvedettäviä ja osittain esillä olevia ns. maustekaappimalleja.

Huomioithan valinnassa erityisen tarkasti mitoituksen, jotta liesikupu varmasti mahtuu aiotulle paikalleen eikä asennuksessa tule ongelmia. Integroitavia liesituulettimia löytyy niin huippuimurille kuin omalla moottorilla varustettunakin.


Saarekeliesituuletin

Jos katto on kovin korkealla, voi paras vaihtoehto löytyä kuvusta, joka roikkuu katosta säädettävillä vaijereilla. Myös erilaiset tasomallit, kuten tasosta nouseva tai tason pinnasta imevä liesituuletin ovat tyylikkäitä ja huomaamattomia vaihtoehtoja saarekkeeseen.

Saarekekuvun valinnassa huomioitava:


Kattoliesituuletin

Kattoliesituuletin upotetaan lieden yläpuolelle kattorakenteisiin. Mikäli katon rakenteissa ei ole riittävästi tilaa, voidaan rakentaa kotelointi, jolla kiinnityskohtaa lasketaan ja saadaan riittävästi tilaa liesikuvulle.

Kattoliesituulettimia löytyy niin huippuimurille kuin omalla moottorilla varustettuina. Koska kauko-ohjattava liesituuletin on niin korkealla, tulisi riittävän imutehon varmistamiseksi tarkistaa että tekniset edellytykset täyttyvät.

Kattoliesikuvun valinnassa huomioitava:

TILAA KATTOMALLINEN LIESITUULETIN

Liesituuletin tasoon

Tasoliesituulettimet

Tasoliesituuletin tarkoittaa liesitason ja liesituulettimen yhdistelmää. Tämä on erittäin moderni ja tyylikäs tapa hoitaa keittiön käryjen poisto. Useimmiten nämä mallit toimivat  aktiivihiilisuodattimella, mutta on mahdollista asentaa myös ulos puhaltavaksi.

Tasoliesituulettimen valinnassa huomioitava:

TILAA TASOON ASENNETTAVA LIESITUULETIN

Liesituulettimen asennuskorkeus liesitasosta

Kuten todettua, on liesituulettimen asennuskorkeus liesitasosta oltava yleensä noin 45-65cm

Liesituulettimen asennus.

Liesituulettimen voi asentaa sähköasentaja. Tietyt mallit voi asentaa myös pistotulppaliitännällä, jolloin sähköasentaja ei ole välttämätön. Kuitenkin aina suositeltua.

Tilanteissa, joissa liesituulettimen järjestelmä vaihtuu (esimerkiksi huippuimurijärjestelmästä omamoottoriseen) on hyvä olla mukana myös IV-asentaja. Lisäksi taloyhtiöissä järjestelmänvaihdokset tulee hyväksyttää myös taloyhtiön hallituksella tai isännöitsijällä.

Ikea keittiöt ja liesituuletin

Usein vastaan tullut tilanne Ikea keittiöiden mitoituksissa. Kun perinteiset standradileveydet liesituulettimille on 50 ja 60cm, on usein Ikean keittiöissä 60cm kaappiväliin asennettu/laskettu erillisen kaksi kalustelevyä, jotka pienentävät leveyden noin 56-58cm tasolle. Huomioi Ikea keittiötä tilatessasi, että liesituulettimelle jätetään 60cm tila, mikäli kaappien suuniteltu väli on 60cm.

Usein kysyttyjä kysymyksiä!

Mikä on liesituulettimen asennuskorkeus?

Liesituulettimen asennuskorkeus on noin 45-70cm tasosta. Kaasulieden kanssa aina vähintään 65cm. Kalusteeseen asennettavat liesituulettimet asennetaan pääasiassa lähemmäksi tasoa ja esimerkiksi saarekemallit korkeammalle (60-70cm). Kattomallit voidaan asentaa noin 2m, jopa 3m huonekorkeuteen.

Mikä on liesituuletin?

Liesituuletin on keittiön kärynpoistoon tarkoitettu laite, jolla voidaan tietyissä tilanteissa ohjata myös asunnon ilmanvaihtoa.

Miten liesituuletin toimii?

Liesituuletin voi toimia omalla moottorilla, huippuimuria tai iv-konetta ohjaavana sekä keskitettyyn ilmanvaihtoon liitettynä.

Mitä liesituuletin maksaa?

Liesituuletin maksaa halvimmillaan alle 100€. Toisaalta arvokkaimpia malleja on tasoon integroidut sekä kattomallit ja iv-ohjausmallit.

Kuka voi asentaa liesituulettimen?

Liesituulettimen voi asentaa sähköasentaja. Jotkin mallit ovat pistotulppaliitännällä, jolloin asennuksen voi teknisesti tehdä itsekin. Suosittelemme kuitenkin aina sähköasentajan käyttämistä. Taloyhtiöissä usein vaaditaan sähköasentajan käyttämistä.

Tiesithän! Liesikupu.fi verkkokauppa tarjoaa KAIKKI Savo LiesituulettimetThermexit ja Vallox mallit.

Witt Eico Franke Vallox Savo Thermex Vilpe Lapetek