Nopea, edullinen ja asiantunteva palvelu!
VALIKKO

Liesituuletin rivitaloon

Liesituuletin rivitaloon voi olla hieman hankalampi kuin omakotitaloon hankittaessa. Mikäli ilmanvaihtojärjestelmä on tiedossa, ei ongelmia ole, mutta ilmanvaihtojärjestelmän selvittäminen voi olla haasteellista. Monissa tapauksissa soitto isännöitsijälle riittää, mutta aina sieltäkään ei löydy suoraan tietoa.

Ilmanvaihtojärjestelmän tunnistaminen

Ensimmäinen asia on selvittää, onko liesituuletin omalla moottorilla toimiva vai huippuimuria ohjaava.  Tämän selvittäminen on helpointa ääntä kuuntelemalla.  Omalla moottorilla toimivat liesituulettimet pitävät kovempaa ääntä ja ääni tulee ”lähempää” kuin huippuimurimalleissa.

Omalla moottorilla toimiva liesituuletin

Mikäli kyseessä on omalla moottorilla oleva malli, on vielä tarkistettava ohjautuuko poistoilma ulos asunnosta hormia pitkin vai takaisin huoneilmaan aktiivihiilisuodattimen kautta puhdistettuna. Tämän tietää siitä, meneekö liesituulettimesta putki pois keittiöstä?  Jos ei mene, niin ilma palautuu huoneilmaan. Malleihin tästä.

Liesikupu huippuimurille.

Huippuimurimallin ollessa kyseessä, on vielä varmistettava ohjaako huippuimuri koko asunnon ilmanvaihtoa, vai imeekö laite pelkästään keittiöstä.

Tämän selvittäminen ei olekaan ihan niin yksinkertaista, mutta helpointa on kokeilla esimerkiksi paperinpalalla, muuttuuko kylpyhuoneen poistoimu kun laitetaan liesituulettimesta lisää tehoa. Usein näissä tapauksissa vanhassa liesikuvussa on myös ns säätöpelti/käännettävä säätökytkin.

Mikäli imu tapahtuu koko asunnosta, niin tarvitaan ns ilmanvaihdon ohjausmalli. Jos taas imu on vain keittiöstä, riittää mikä vain huippuimurin ohjaamiseen käytettävä liesikupu. Huomoitava on vielä, onko huippuimuri AC vai EC tekniikalla.

Talotuuletin

Talotuulettimella tarkoitetaan liesituulettimen ja ilmanvaihtokoneen yhdistelmää.. Tämä on hankalin vaihtoehto, mutta ei mahdotonkaan. Tilalle voidaan vaihtaa yksinkertaisesti uusi vastaava. Jos tämä ei tunnu ulkonäöllisesti ja ilmanvaihdon tehoa ajatellen riittävän hyvältä, voidaan systeemi toteuttaa myös asentamalla asuntoon huippuimuri, jonka kanssa samaan putkistoon liitetään entiselle talotuulettimelle tulleet putket. Tämän jälkeen voidaan asentaa ilmanvaihtoa ohjaava liesituuletin asuntoon. Muista aina pyytää lupa muutostöihin taloyhtiöltä/isännöitsijältä.

Witt Eico Franke Vallox Savo Thermex Vilpe Lapetek