Nopea, edullinen ja asiantunteva palvelu!
VALIKKO

Aktiivi liesituuletin

Aktiivihiilisuodatin liesituuletin! Näin valitset oikeanlaisen mallin!

Aktiivihiilisuodattimella liesituulettimen ilman puhdistava malli on käytännössä jokaiseen keittiöön asennettavissa oleva vaihtoehto. Se ei kuitenkaan ole aina optimaalinen ratkaisu.

Liesituulettimet aktiivihiilisuodattimella seinälle

Liesituulettimet aktiivihiilisuodattimella kalusteeseen

Liesituulettimet aktiivihiilisuodattimella kattoon

Liesituulettimet aktiivihiilisuodattimella tasoon

Mikä on aktiivihiili liesituuletin

Aktiivihiili liesituuletin on omalla moottorilla toimiva liesituuletin, joka palauttaa poistetun ilman huoneilmaan puhdistettuna. Tämä tapa tarjoaa tiettyjä etuja verrattuna ulos puhaltavaan tai huippuimuria ohjaavaan liesituulettimeen.

 1. Aktiivihiilellä toimivan liesituulettimen voi asentaa käytännössä mihin vain. Kun et tarvitse poistoputkia, ei tarvitse miettiä lieden asennusta putkien mukaan.
 2. Edullisuus. Putkien jääminen pois tarkoittaa myös säästöä asennuskuluissa
 3. Korvausilma. Et tarvitse korvausilmaa, sillä aktiivihiilen läpi kuljettuaan sama ilma palautuu huoneistoon, eikä tee alipainetta.
 4. Energian säästö, kun lämmintä ilmaa ei puhalleta ulos.

Aktiivihiilen huonot puolet

Vaikka aktiivihiilisuodattimella toimivalla liesituulettimella on ehdottomat edut, on siinä muutamia perustavanlaatuisia heikkouksiakin. Onneksi näistä suurin osa on tekniikan kehityksen myötä mennyt parempaan ja parempaan suuntaan eikä entisaikojen huonoja puolia enää ole niin rajusti kuin ennen.

Huonoina puolina tosiaan ensisijaisesti on ilman puhtaus. Vaikka aktiivihiilisuodatin puhdistaa ilmaa tehokkaasti, se ei ole koskaan täysin sataprosenttinen. Ulos puhaltamalla kaikki kosteus ja ja käryt menevät varmasti ulos saakka, eikä jää asuntoon. Uusimmat Longlife aktiivihiilisuodattimet sekä esimekiksi Thermex Plasmasuodatin puhdistavat ilman jo hyvinkin puhtaaksi. Toisaalta melko kallista hankintahintaa vastaan.

Vaikka aktiivihiilimallin asentaminen ja käytöönotto on edullisempaa kuin ulos puhaltavan, on käyttökulut toisaalta korkeammat.

Toinen heikko puoli on ilmanvaihdon ohjausmallien korvaaminen aktiivihiilimalleiksi. Tällöin jää itse ilmanvaihdon ohjaaminen erillisen säätimen taakse, ja riski unohtaa tehostaa ilmanvaihtoa tarpeen mukaan kasvaa.

Viimeinen heikko puoli on imuteho. Mikäli verrataan suoraan putkeen ja ulos puhaltavaan omamoottoriseen malliin, tuo aktiivihiilisuodatin väistämättä lisää vastapainetta. Tämä näkyy aina myös aktiivihiililaitteen imutehossa. Riittävän usein vaihdetut suodattimet pitävät tuotteet paremmassa kunnossa pidempään.

Kuinka usein aktiivihiilisuodatin vaihdetaan?

Aktiivihiilisuodattimen vaihtoväli on keskimäärin 180 käyttötuntia, eli tunnin päivässä käytettynä noin puoli vuotta. Kun jokainen vaihto maksaa jotain 20€ ja 50€ välillä, tulee käyttökuluista aina lisää kuluja, joita ei tule ulos puhaltavilla malleilla.

Muista tämä liesituulettimen huollosta

Aktiivihiilisuodattimien vaihto on TÄRKEIN yksittäinen asia liesituuletimen huollossa. Toisena tuleekin perässä rasvasuodattimien pesu. Rasvasuodattimet löytyvät kaikista malleista, ja ne on pääasiassa pestävissä astianpesukoneessa(ylätasolla) ja miedolla pesuaineella. Kannattaa pestä rasvasuodattimet noin kuukauden välein, käytöstä riippuen.

Liesituuletin aktiivihiilisuodattimella kattoon tai tasoon

Tasoon tai kattoon asennettaessa täytyy muistaa aina ilman kierto ja kosteus. Kun ilma puhalletaan suljettuun tilaan, ja aktiivihiilisuodattimen kautta, tulee väistämättä ilman mukana kosteutta. Tämän kosteuden on päästävä poistumaan, jotta se ei aiheuta ongelmia katon/kalusteen rakenteissa. Pidä siis huoli että ilmalla on aina riittävän hyvät kanavat päästä takaisin huoneistoon. Lisäksi kylmät pinnat poistoputken lähellä voi alkaa “hikoilemaan” kondenssivedestä.

Muistilista aktiivihiilituulettimen valintaan

 1. Onko aktiivihiili ainoa vaihtoehto, vai olisiko jokin muu tapa pidemmän päälle parempi
 2. Onko asennustapa optimaalinen (etäisyys liedestä/ilman kierto muualla keittiössä).
 3. Pääseekö ilma poistumaan vapaasti kaapista/kalusteesta?
 4. Onko kosteudenpoisto huomioitu
 5. Jos kyseessä vuokra-asunto, kuinka menee suodattimen hankinta ja vaihto.

Aktiivihiili liesituuletin kerrostaloon

Kerrostaloissa käytetään usein liesituulettimena aktiivihiilimalleja. Tämän syynä on yksinkertaisesti se, että kerrostaloista on hyvin hankala vetää poistoputkia ulos. Myös kerrostaloissa usein käytetty keskitetty ilmanvaihtojärjestelmä ei välttämättä imuteholtaan riitä poistamaan käryjä tehokkaasti.

Tässä askel askeleelta ohjeet selvittääksesi voiko kerrostaloasuntoosi asentaa aktiivihiilisuodatinmallisen liesituulettimen

 1. Varmista mikä liesituuletin asunnossa on nyt. Jos liesituuletin ei ole kytketty asunnossa poistoputkiin voit suoraan asentaa tilalle uuden aktiivihiilimallin
 2. Jos tuuletin on nyt kytketty poistoputkeen, ota yhteyttä taloyhtiöön tai isännöitsijään varmistaaksesi sopivan mallin
 3. Jos asuntoosi vaihdetaan esimerkiksi keskitetyssä ilmanvaihdossa olleen liesikuvun tilalle aktiivihiilisuodatinmalli, tulee vanhaan poistoputkeen asentaa poistoventtiili ja säätää se sopivaksi ilmanvaihdon varmistamiseksi.
 4. Muista myös varmistaa poistoilman pääsy ulos kaapista tai kalusteesta.

Voiko mihin asuntoon vain asentaa aktiivihiilimallin?

Periaatteessa kyllä. Aina se ei ole kuitenkaan järkevää, sillä esimerkiksi asunnon muu ilmanvaihto voi vaatia suuria muutoksia jos liesikupu vaihdetaan aktiivihiilimalliin.

Aktiivihiilimalleja löytyy todella laajalla hintahaitarilla. Käytännössä malleja on aina alle 100€ tuotteista yli 2000€ laitteisiin

Lopuksi aktiivihiili liesituulettimista

Aktiivihiilellä toimiva liesituuletin on hyvä ratkaisu moneen keittiöön. Kannattaa kuitenkin pyrkiä asentamaan mielummin aina ulospuhaltava malli ekologisuuden ja pitkän ajan säästöjen vuoksi. Lisäksi asumismukavuuteen vaikuttaa poistoilman epäpuhtaudet. Kuitenkin esimerkiksi passiivitalossa voi aktiivihiilimallin eduksi kääntyä se, että korvausilmaa on vaikea saada tiiviissä talossa riittäviä määriä. Liesituulettimen valinnassa auttaa asiakaspalvelumme mielellään.

Liesituuletin aktiivihiilisuodattimella

Liesituuletin aktiivihiilisuodattimella valitaan kun liesituuletinta ei voida kytkeä poistohormiin. Tällöin liesituulettimen imemä ilma puhdistetaan aktiivihiilisuodattimen avulla ja palautetaan huoneilmaan.

Aktiivihiilisuodattimella toimivan liesituulettimen hyviä puolia on

1. Vapaa asennus, voidaan asentaa kattoon, seinälle, kalusteeseen tai saarekkeeseen.

2. Ei tarvetta ilmanvaihdon tasapainotukselle (ilmamäärä ei muutu kun imetty ilma palautuu huoneeseen)

3. Laaja valikoima erilaisia malleja ja asennustapoja

Negatiivisiksi puoliksi voidaan laskea:

1. Äänitaso, kun aktiivihiilimallit on aina väistämättä omalla moottorilla toimivia

2. Ilman laatu, aktiivihiili ei ikinä voi puhdistaa ihan 100% imemäänsä ilmaa.

3. Hinta. Aktiivihiilisuodatin pitää uusia noin 180 käyttötunnin välein.

Aktiivihiilisuodatin tulevaisuudessa

Nykyisin aktiivihiilisuodattimet ovat olleet pääasiassa vaihdettavia ja kertakäyttöisiä. Uusi sukupolvi on kuitenkin pestäviä, ja uudelleenkäytettäviä. Esimerkiksi Thermexin Plasmasuodatin toimii vaihtamatta käytännössä jopa kymmenen vuotta, eli säästää kahdenkymmenen aktiivihiilisuodatinpaketin vaihdolta. Toisaalta hankintahintakin on luonnollisesti korkeampi näissä “long life” mallisissa suodattimissa.

Witt Eico Franke Vallox Savo Thermex Vilpe Lapetek